antikens-grekland

Lysippos, Grekisk skulptör från Sicyon,

lysipposLysippos, Grekisk skulptör från Sicyon, nära Korinth, verksam i mitten och senare 300-talet f.Kr. Han var en av de mest kända grekiska skulptörerna, med en lång och produktiv karriär (han arbetade från kanske så tidigt som c.360 f.Kr. till så sent som c.305 f.Kr. och Plinius sa att han gjorde 1 500 verk – alla i brons).

Ingenting är känt för att överleva från hans egen hand, men en uppfattning om hans stil kan fås från romerska kopior av hans arbete, den bästa och mest pålitliga är Apoxyomenos (en ung idrottare som skrapar sig med en strigil) i Vatikanmuseerna. Figuren är lång och slank, vilket bekräftar traditionen som gällde i antiken att Lysippos introducerade ett nytt proportionsschema för människokroppen för att ersätta Polyclitus, och ställningen – med en arm utsträckt – är ny.

Lysippos var berömd också för sina porträtt av Alexander den store, som sägs ha låtit ingen annan skulptör avbilda honom; flera exemplar finns kvar, inklusive exempel i British Museum, London, och Louvren, Paris. Bland hans andra verk fanns en kolossal staty av Herkules på Sicyon, som förmodligen var originalet till den berömda Farnese Hercules i det arkeologiska museet i Neapel. Det visar den realism som sades vara ett annat kännetecken för hans arbete.

Även från de andrahandsbevis som finns kvar är det tydligt att Lysippos var en enastående original skulptör vars stilistiska innovationer, liksom de av hans stora samtida Praxiteles, blev allmän valuta i den grekiska världen: J. J. Pollitt (Art in the Hellenistic Age, 1986) ) beskriver honom som ’förmodligen den enskilt mest kreativa och inflytelserika konstnären under hela den hellenistiska perioden