antikens-grekland

Vem var Alkibiades

alkibiadesAlkibiades (ca 450-404 v.C.) var en atensk aristokrat från en framstående familj. Som alla atenska överklasspojkar tränade han i gymnastik. Han sägs ha brottats med den berömda filosofen Sokrates som sparringpartner. Alkibiades var en bra idrottsman, men han valde medvetet att inte delta i atletiska tävlingar. Han föredrog de dyra och prestigefyllda hästkapplöpningarna, som var reserverade för de rika.

P207År 416 f.Kr., mitt under det peloponnesiska kriget, vann han en exceptionell seger i fyrahästars stridsvagnar vid de olympiska spelen: han var etta, tvåa och fyra. Han hade deltagit med inte mindre än sju fyra hästars vagnar. Ingen medborgare, kung eller stad hade någonsin gjort det före honom: han satte rekord. Detta gav honom en enorm berömmelse. Han beordrade konstnärer att måla och skulptera honom och, även om det på sin tid inte längre var vanan, bad han poeten Euripides att skriva en segerode i stil med Pindar. Dessutom stod han godis för hela Olympia.

Efter sin seger var han engagerad i en rättegång om det vinnande hästlaget, som köptes från staden Argos. Åklagaren hävdade att han bett Alkibiades att fungera som medlare, men att han hade behållit hästarna för sig själv. Förutom sin olympiska seger vann Alkibiades stridsvagnstävlingarna vid Pythian, Nemean och Panathenaic.

Redan under sin karriär som idrottsman var Alkibiades en inflytelserik och ambitiös politiker. Han använde sin seger till sin politiska fördel och gjorde anspråk på generalskapet över expeditionen till Sicilien för sig själv. I sitt tal inför församlingen hävdade han att hans olympiska seger också var en seger för Aten.

På grund av hans segrar, pengar, ambition, ädla ursprung och sprudlande sätt att leva var Alkibiades både beundrad och misstrodd. Han utnämndes till general, men efter att han hade rest till Sicilien kallades han tillbaka för flera rättegångar.

Han flydde till Sparta och där blev han rådgivare mot Aten. Senare deserterade han till perserna. Därifrån återvände han till Aten och han vann några militära segrar för sin hemstad. Så småningom skulle han dra sig tillbaka till domstolen för en persisk satrap i Mindre Asien, där han dödades år 404 f.Kr.