antikens-grekland

Herodes Atticus Atensk retoriker

Herodes_AtticusHerodes Atticus var en atensk retoriker, såväl som en romersk senator. En stor filantropisk magnat. Under det romerska riket kände många greker att deras kultur var väldigt speciell, och de hatade att de var maktlösa. Det enda sättet att hantera sin egen irrelevans var att överdriva det grekiska förflutna.

Människor som Herodes Atticus, den rikaste mannen i Aten, gick upp på scenen, där de höll tal om kända historiska ämnen: ”Leonidas inspirerar sina män att kämpa till döden”, ”Sårade atenska soldater ber sina kamrater att döda dem” eller ” Perikles ber atenarna att förklara krig mot Sparta”. Det var ett firande av ett stort förflutet.

Denna kulturella aktivitet kallas ibland den andra sofistiken, och Herodes Atticus ansågs vara den största av dessa talare av den främsta antika författaren om detta fenomen, Philostratus.

Nästan inget av hans tal har blivit kvar, vilket är en besvikelse på grund av hans enorma kulturella inflytande. Herodes Atticus begravdes på en stadion öster om Aten som har rekonstruerats för de olympiska spelen 1896 och som fortfarande är ett monument i Aten. Han byggde också odeon nära Akropolis och var bland de största mecenasserna i sin tid.

Bland villor fanns Triopion nära Via Appia (Rom) och en herrgård på Peloponnesos, som han dekorerade med originalmonumentet över de stupade soldaterna vid Marathon. Han var konsul 143.