antikens-grekland

Vem var Apelles

apellesApelles föddes med största sannolikhet i Kolofon i Mindre Asien någon gång mellan 380-370 f.Kr. Han lärde sig konsten att måla i Efesos men fulländade den i Pamphilus skola på Sicyon. Skolan erbjöd kurser i teckningstraditionen och måleriets vetenskapliga lagar. Apelles stannade där i tolv fruktbara år.

Efter avslutade studier blev han officiell målare för de makedonska kungarna Philipp II och Alexander III. Han tillbringade 30 år vid det makedonska hovet, innan han följde Alexanders fälttåg i Asien och återvände till Efesos. Efter Alexanders död arbetade han för olika beskyddare inklusive kungarna Antigonos I och Ptolemaios I Soter. Han gick bort någon gång i slutet av 300-talet på ön Cos.

Apelles var en sann pionjär inom sitt område. Han publicerade avhandlingar om konst och teori och experimenterade med ljus och skugga för att uppnå olika effekter på nya sätt. I ett porträtt av Alexander gjorde han färgen på bakgrunden mörkare och använde ljusare färger för bröstet och ansiktet.