antikens-grekland

Diofantos Algebras fader

diofantosDiofantos var en alexandrinsk grekisk matematiker som troddes ha fötts mellan 201 och 215 e.Kr. i Alexandria, Egypten, och dog vid ungefär 84 års ålder.

Det finns inte mycket information om hans liv, och vad som än är känt idag kommer från en femte århundradets grekiska antologi av nummerspel som skapades av Metrodorus.

Enligt en av gåtorna hade Diofantos gift sig vid 26 års ålder. Han hade en son som dog vid 42 års ålder, fyra år före Diofantos död, som dog vid 84 års ålder. Historiker har uppskattat hans livslängd och annat baserat på dessa uttalanden.

Arithmetica av Diofantos

Diofantos skrev flera böcker om matematik, och serien av hans böcker fick titeln Arithmetica. Det anses att den grekiska matematiken är otillräcklig utan bidragen från Diofantos genom hans arbete i denna bok. Arithmetica är en samling av 130 problem som ger de numeriska lösningarna till bestämda och obestämda ekvationer.

Ursprungligen fanns det totalt 13 böcker i denna serie. Men av dessa har bara sex överlevt genom åren. Vissa människor tror att det fanns fyra arabiska böcker som upptäcktes 1968 som skrevs av Diofantos. Några av de diofantiska problemen från hans bok Arithmetica har hittats i vissa arabiska källor.

I slutet av 1500-talet fann man en hel del böjelser bland matematikerna, och det var Diofantos arbete som inspirerade dem. På grund av detta och hans stora bidrag till talteorin kallas han för ”algebrans fader.”

Diofantos gjorde betydande framsteg inom matematiska föreställningar och anses vara en av de första matematikerna som introducerade symbolik i algebra med hjälp av en förkortad uppfattning om frekvensen av förekommande operationer. Utöver det en förkortning för det okända och detsammas krafter.

Under åren observerades hans arbete, och det visade sig att Diofantos hade avstått från att tillämpa den allmänna metoden för att lösa problemen i sina ekvationer. Många matematiker har till och med kommenterat att hans arbete i allmänhet saknar den allmänna metoden för att lösa varje problem. Snarare löstes var och en av dem med en unik metod.
Matematiker