antikens-grekland

Milyiades den atenske generalen

miltiadesMiltiades (555-489) var den atenske generalen som besegrade perserna i slaget vid Marathon 490 fvt. Grekerna stod inför en persisk styrka av överlägsen antal ledd av den befälhavande amiralen Datis, som hade skickats av deras kung Darius I (549-486 fvt) för att invadera och underkuva Grekland.

Vid slaget vid Marathon insåg Miltiades att traditionell grekisk strategi aldrig skulle lyckas mot den större persiska styrkan och antog en helt oväntad taktik som bröt de persiska linjerna, vann striden och räddade Grekland från persisk dominans. Även om han till en början hyllades som en stor hjälte, hade atenarna ett kort minne och efter att han senare besegrats och vanärat fängslade de honom anklagad för förräderi. Han dog i fängelset av en infektion av ett obehandlat sår. Senare generationer skulle dock erkänna hans genialitet och prestationer, och idag är han hedrad som en nationalhjälte.

Miltiades var son till Cimon av Aten, en aristokratisk vagnförare välkänd för sina framgångar i OS. Cimon var medlem av den rika och högt ansedda klanen Philaid, och Miltiades utbildades av de bästa lärarna och bereddes för framgång i politiken. Han ärvde ett kungarike i Mindre Asien i tjugoårsåldern när hans bror, Stesagoras, dog utan några barn att lämna sin egendom till. Detta kungarike låg i Chersonese, norr om platsen för det forntida Troja, och hade visat sig vara ett mycket välmående innehav för Miltiades familj. Folket hade emellertid tröttnat på styret av klanen Philaid före hans brors död. De hoppades faktiskt, att eftersom deras kung hade dött utan arvinge, skulle de nu få styra sig själva; men så skulle det inte bli.

När Miltiades anlände till Chersonese visste han redan att han skulle få problem med folket och förväntade sig tröttsamma besök från de äldste i samhället som upprepade gånger skulle försöka överlista och manipulera honom. Han hade inget intresse av att låta dem slösa bort hans tid och energi, och när han tog sin bostad i sitt nya palats stängde han alla sina dörrar och fönsterluckor och vägrade gå ut bland folket och uppförde sig som om han sörjde över sin brors död.

När de chersonesiska äldste kom till hans hem i en grupp för att framföra sina kondoleanser över hans förlust, lät Miltiades hans vakter arrestera dem anklagade för förräderi. De äldste fängslades och Miltiades satte då igång att styra sitt nya rike utan ytterligare inblandning eller förargelse. Den grekiske historikern Herodotos hävdar att Miltiades, till skillnad från sin farbror eller bror före honom, såg vad som behövde göras och gjorde det; på så sätt säkrade hans styre över riket snabbt. Han befäste sin position strax efter detta genom att gifta sig med en thrakisk prinsessa vid namn Hegesipyle, dotter till grannkungen Olorus, och förseglade en allians mot framtida problem.

Även om Miltiades död i fängelset knappast var värdig Marathon-hjälten, erkände senare generationer hans prestationer och upphöjde hans namn till legendarisk status. Idag står hans staty nära hans mäns gravar på Marathons slätter där han besegrade Persiens mäktiga armé och räddade sitt land. Tio år senare skulle perserna återigen invadera Grekland 480 fvt, med en ännu större styrka, och skulle återigen besegras av grekerna, som fortfarande mindes segern vid Marathon och generalen som vann den dagen mot oddsen.