antikens-grekland

Vem var Anakreon

anacreonAnakreon, var en grekisk lyrisk poet, född i Teos i Jonien, nu Sighalik i Turkiet, omkring 582 f.Kr. Efter att perserna intagit Sardes år 541 f. Kr. flydde han till Abdera i Thrakien. Senare bjöd Samos tyrannen, Polykrates, in honom att undervisa sin son i musik och poesi och han blev en poetisk ledare för Samos hov. I gengäld för sitt beskydd och beskydd skrev Anakreon många komplimenterande oder om tyrannen. Enligt John Addison, som skrev 1735, fick Anakreon en gång en skatt med fem guldtalanger från Polykrates och kunde inte sova två nätter i rad. Han lämnade sedan tillbaka den till sin beskyddare och sa: ”Hur mycket summan än är, är det inte lika pris för besväret att behålla det”.

Efter mordet på Polykrates år 522 f.Kr., bjöds Anakreon till Aten av Hipparchus, bror till den regerande atenske tyrannen Hippias, som skickade en femtio roddgalär för att föra honom över Ægean. Där blev han bekant med poeten Simonides och andra medlemmar av den lysande krets som hade samlats kring Hipparchus. Efter mordet på Hipparchus 514 f.Kr. han flyttade till Thessalien för en kort period, men snart återvände han till Aten (vid det skedet en demokrati) där han tydligen fick förlåtelse för sin tidigare vänskap med tyrannerna. Han bosatte sig slutligen i Abdera och dog i det åttiofemte året av sin ålder, kvävd (enligt en anekdot av Plinius den äldre) av en druvsten som han svalde i ett fat nytt vin.

Under många år var Anakreon populär i Aten, där hans staty var att se på Akropolis, tillsammans med den av hans vän Xanthippus, far till Perikles. Enligt Pausanias framställer den statyn honom som berusad. På flera mynt från Teos är han representerad med en lyra i handen, ibland sittande, ibland stående. En marmorstaty som hittades 1835 i Sabine-distriktet, och nu i Galleria Borghese, sägs representera Anakreon.